LOT 8

Renovation of the former 'Magasin Electrique' of the French railway company SNCF

The Lot 8 project is a collaboration between BC architects & studies & materials, Assemble and Atelier LUMA. The 'Magasin Electrique' is a 2100m2 former 19th century train depot building, and has been renovated to provide a new workspace for the design and research laboratory Atelier Luma, including workshops for timber, metal, ceramic, and textile, alongside dedicated algae and mycelium laboratories, meeting rooms, desk and production space, library and resource centre. 

Atelier LUMA is the design research program of LUMA Foundation. Based in the Parc des Ateliers in Arles, France, since 2017, it is deeply connected to its geographic and cultural environment: the Camargue region, the Alpilles mountains, and the Crau plains.

“Through investigating the resources and know-how in our bioregion, and connecting different fields of expertise, Atelier Luma develops local solutions for ecological, economic, and social transition”

Working in close collaboration, the team set out an ambition to create a flagship piece of bioregional design, presenting a new attitude towards materials, promoting and highlighting innovation in bioregional design practice. The project is developed in collaboration with local stakeholders, it is drawing from regional know-how and resources, and it aims to create lasting impact through training programs and transmission projects.


 

Location
ArlesFrance
Surface
2500 m²
Client
LUMA Foundation
Concept
2020
Architecture
Assemble + BC architects & studies